Mobilabonnemang eller kontantkort?

kontantkort eller mobilabonnemang

Kontantkort är idag den vanligaste formen av mobilabonnemang. Det är enkelt att skaffa refillkort, då ingen kreditprövning görs och det går att få kontantkortet, oavsett kreditbetyg och betalningsanmärkningar.

Fördelar med kontantkort

Den största fördelen med kontantkort är att de oftast är gratis (Se gratis kontantkort) och att vem som helst som är myndig kan införskaffa det. Man kan ladda surf i den takt man önskar och efter sin ekonomiska förmåga. Det går att ladda från 0,5 GB surf till obegränsad surf.

Med ett kontantkort kan du vara anonym. (En regeländring är dock på gång om att alla kontantkort måste registreras. Mer om detta inom kort)

Nackdelar med kontantkort

En nackdel med kontantkort är att om ”kortet blir tomt”, det vill säga surfen och samtalspotten tar slut, så går inte telefonen att använda förrän kontantkortet laddas igen. Har man inga pengar att fylla på refillkortet med, så kan man inte ringa.

Fördelar med mobilabonnemang

  • Har du ett mobilabonnemang så behöver du aldrig oroa dig för att inte kunna surfa, skicka sms eller ringa samtal.
  • Du får en abonnemangsfaktura varje månad eller kvartal.

Nackdelar med mobilabonnemang

  • För att få teckna ett mobilabonnemang måste du vara myndig och kreditvärdig
  • Du måste genomgå en kreditprövning för att få ett telefonabonnemang
  • Vissa abonnemang har bindningstid så du blir låst till en kostnad under flera år
  • Har du betalningsanmärkningar kan du bli nekad abonnemang hos mobilooperatörerna

En nackdel med mobilabonnemang är att du kanske förbrukar mer än du har råd med. För många blir telefonräkningen bli så hög att de inte har råd att betala den i efterhand och Kronofogden tampas årligen med fler mobilräkningar än med snabblån.

Du kanske hamnar i en svår ekonomisk sits och tvingas ta lån utan UC för att ha råd att betala fakturan, med höga räntor och extra kostnader som följd. Så flera ekonomiska konsekvenser kan uppstå i samband med mobilabonnemang.